Yüzme Bilmeyenler İçin Tekne Turu Rehberi
Durusu ekibi olarak, yüzme bilmeyenler için tekne turu tüyoları hazırladık. Çünkü yüzmeyi bilmeyen kişilerin denize açılma konusunda tedirgin ve gergin hissettiklerini turlarımızda sıklıkla gözlemliyoruz. Yüzme bilmeyenler tekne turuna çıkabilir mi gibi sorularınız ve korkularınız varsa, kapsamlı rehberimizin size cesaret vermesini umuyoruz.
Bizce denize açılmak gibisi yok! Kalabalık sahilden, gürültüden ve karmaşadan kaçıp, açık denizde dalgaların sesiyle huzur bulmak pek çoğumuzun hayali. Ve bu hayal, doğru güvenlik önlemleri alındığında yüzme bilmeyenler için de imkânsız değil.
Yüzme bilmeyenlerin tekne turu korkularına dair daha fazla bilgi edinmek için interneti saatlerce taradık diyebiliriz. Çoğu kişinin, tekneye adım bile atamayacakmış gibi güçlü duygular hissettiğini fark ettik. Ve yüzme bilmeyenler tekne turuna çıkabilir mi sorusuna, 5 temel öneriyle son noktayı koymamız gerektiğine karar verdik. Fakat yüzme bilmeyenler için tekne turu tüyolarımızı sıralamadan önce, popüler birkaç soruya cevap vermek isteriz.
Yüzme Bilmeyenler Tekne Turuna Çıkabilir mi?
Evet, yüzme bilmeyenler tekne turuna çıkabilir. Temel güvenlik önlemleriyle birlikte doğru tur seçimi yaparak, son derece güvenli ve konforlu bir deniz seyahati yaşayabilirsiniz.
Öncelikle belirtmeliyiz ki açık deniz korkusu, her zaman yüzmeyi bilip bilmemekle ilgili değildir. Çok iyi derece yüzebilen kişilerin dahi açık deniz korkusu olabilir. Farklı farklı sebepleri olabilecek bu korkular, denize açılmak için engel teşkil etmez.
Doğru bir tur, yüzmeyi bilse de bilmese de tüm yolcularının teknede güvende olacaklarını garanti eder.
Yüzmekten veya tekneden korkmak anormal mi?
Hayır, anormal değil ancak kişi için engelleyici bir durum olduğu da şüphesiz. Özellikle erken yaşlarda yaşanan negatif deneyimler, insanların fobi geliştirmesine neden olabilmektedir. Araba kullanmaktan veya uçağa binmekten korkmak gibi, yüzmekten korkmak da çoğu zaman psikolojik temelleri olan duygulardır.
Örneğin ebeveynlerin -yüzmeyi öğrenmesi için- çocuklarını, hiç hazırlıklı olmadıkları bir anda suya atması gibi olaylar, kişide fobi gelişmesine neden olabiliyor. Sonucunda da kişi, ayağının yere değmediği su seviyesinde güvende hissetmiyor.
Çok istediğiniz halde yüzmekten veya tekneyle açılmaktan korkuyorsanız, bu duygunun hayatınızdaki temelini araştırmalısınız. Bir uzmanın rehberliğinde davranışçı terapi yöntemleriyle korkularınızı adım adım yenebilirsiniz. Özellikle çok istediğiniz halde korkularınızı yenemiyorsanız, yüzleşmek en iyi çözüm olacaktır.
Ayrıca iyi deneyimler de korkular üzerinde pozitif etki yaratabilir. Açık denizde olmanın veya açıkta yüzmenin keyfini tattığınızda, korkularınızı yönetmenize yardımcı olacak yeni dayanak noktalarına sahip olabilirsiniz.
Tekne turunda yüzmek zorunda mıyım?
Hayır, yüzmek zorunda değilsiniz. Deniz gezileri, farklı durak noktalarını içeren rotalara sahiptir. Dolayısıyla gün boyunca bazı noktalarda molalar verilir. Tekneler kıyıya çok fazla yanaşamasa da ayağınızın yere değeceği derinliklerde inme imkânınız olacaktır. Bu imkânın olmadığı yerlerde de ekipten destek alabilirsiniz.
Elbette yüzmek zorunda değilsiniz ama sırf yüzmeyi bilmediğiniz için muhteşem suların keyfini süremeden, unutulmaz anlar ve anılar yaşamadan eve dönmemelisiniz. Suda olmanızı kolaylaştıran can yeleği, kolluk gibi ekipmanlardan destek alabilirsiniz. Gerçekten işe yarayan bu ekipmanları kullanmaktan çekinmeyin.
Yüzmeyi istemiyorsanız da yapabileceğiniz birçok eğlenceli aktivite var. Koylarda demirlediğinizde plaja giderek doğayı keşfedebilir, plaj oyunlarına katılabilir, güneşlenip kitap okuyabilir, küçük piknikler yapabilirsiniz.
Can yeleği gerçekten su üstünde tutuyor mu?
Evet, kesinlikle tutuyor. Açıkçası can yeleğiyle isteseniz de batamazsınız. Ve kilonuzun ne kadar olduğunun da bununla ilgisi yoktur. Can yelekleri, belirli standartlara göre farklı opsiyonlarda üretilir. Her kilo için doğru can yeleği bulunabilir.
Can yeleğiyle batmak imkânsızdır. Dikkat etmeniz gerekense panik yapmadan sakin kalabilmektir. Çünkü panikle hareket ettiğinizde çok fazla su yutabilirsiniz. Can yeleğine dair şüpheleriniz çok ciddi boyuttaysa, ilk olarak havuzda deneme yapabilirsiniz. Detayları yüzme bilmeyenler için tekne turu tüyoları başlığında bulabilirsiniz.
İçerik önerisi: Can yeleği nedir, özellikleri nelerdir?
Çift kat can yeleği giymek daha mı güvenli?
Hayır, değil. Kendiniz için doğru can yeleğini seçerseniz, bir tanesi de son derece efektif çalışır. Can yeleğiyle batmak, gerçekten imkânsızdır. Can yeleğine ek olarak kolluklar da oldukça işlevseldir.
Can yeleğinin alternatifi var mı?
Can yeleği, seçenekleriniz arasındaki en profesyonel ekipman diyebiliriz. Ancak farklı ekipmanlar da duruma göre işlevsel ve destekleyici olabilir.
Can yeleğine ek olarak;
- Can simidi
- Kolluk
- Spagetti (yüzme makarnası) de kullanabilirsiniz.
Ancak bunların hiçbiri, teknedeyken can yeleği giyinmekle kıyaslanamaz.
Makarnalar, yüzerken can yeleğinden daha rahat hissettirebilir. Yüzme makarnaları daha çok öğrenme sürecinde ve su terapisi aktivitelerinde tercih edilmektedir. Kolluklar da aynı şekilde yüzerken destekleyicidir ve suyun üzerinde kalmanızı sağlarlar.
Tekne turunda can yeleği giymek komik mi, bana gülerler mi?
Hayır, şimdiye dek binlerce tur yaptık ve can yeleği giyinenlere gülündüğüne şahit olmadık. Çünkü bu durum -dışarıdan bakıldığında- sizin hissettiğiniz gibi bir imaja sahip değil. Zaten tekne turlarında can yeleği giymenin zorunlu olduğu koşullar da olabilir.
Dolayısıyla açık denizde veya yüzerken can yeleği giyinmek utanılacak bir şey değildir.
Pek çok kişinin, can yeleğine karşı şüpheleri ya da korkuları olduğunu biliyoruz ve bunlar deneyerek aşılabilecek duygulardır. Fakat yüzmeyi bilmeyenlerin, çok sıklıkla “başkaları ne düşünür” çekincesi yaşadıklarını görmek bizi üzüyor. Bazen de kilosunun can yeleği giymeye uygun olmadığını düşünenler oluyor. “Kilosuna bakmadan can yeleği giyinmiş” derler diye. Unutmamalıyız ki denizde güvenlikten daha önemli hiçbir şey yoktur.
Can yeleği, açık denizdeki en önemli güvenlik ekipmanlarının başında gelir.
Hiç kimse, bir diğerine teknede veya yüzerken can yeleği giydiği için gülmez, gülmemelidir de. Çünkü tur boyunca tekne seyir halindeyken can yeleğinizi giyinmeniz, kendiniz için yapacağınız en güvenli, en doğru ve en alkışlanası harekettir.
Turlarda pek çok kişinin denize can yeleğiyle girdiğini görebilirsiniz. Ve düşünülenin aksine kimse bu durumu yadırgamaz veya utanç verici bulmaz. Başkalarının ne düşündüğüne ya da ne düşüneceğine takılmamanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü siz doğru olan şeyi yapıyorsunuz. Hatta birçok tur, yüzme bilmeyenler için can yeleğini zorunlu tutan kurallara da sahip olabilir.
Toparlamak gerekirse tecrübeli bir kaptan ve mürettebatla çıkacağınız turlarda güvenlik, her zaman öncelikli konudur. Yolcular denize girmeye başladığında mürettebat ve kaptan, süreci dikkatle takip eder ve olası bir durumda müdahale etmeye hazırdırlar.
İçerik önerisi: Tekne turu bebekler için güvenli mi, alınması gereken önlemler neler?
Turdan önce yüzmeyi öğrenmeli miyim?
Bu başlığı açmamızın sebebi, yüzmenin değerinden bahsetmek istememiz aslında. Yüzebilmek, akla gelen ilk ihtimal olan denize düşme durumunda önemli bir beceriye dönüşür. Ancak yüzebilmenin sadece su üstünde kalmakla ilgili bir beceri olmadığını vurgulamalıyız.
Yüzmenin Değeri
- Nasıl yüzüleceğini bilmek, denize düşmeniz halinde sizi güvende tutar. Yardım olanaklarının olmadığı koşullar altında, en yakındaki güvenli alana varmak için yüzmeyi bilmek çok önemlidir.
- Yüzebilmek, akıntı gibi olumsuz su şartlarında, yardım alabilmeniz için size zaman kazandırır.
- Yüzebilmek, deniz seyahatinizden alacağınız keyfi artırır. Açık suda güvenle yüzebildiğinizde, suya dair keşif olanaklarınız genişler. Örneğin şnorkelle kısa dalışlar yapabilirsiniz.
- Yüzmek -havuzda veya denizde olması fark etmeksizin- psikolojik rahatlama sağlar.
- Yüzmek, bedenin esnemesini sağlayarak fizyolojik olarak güçlenmenizi destekler. Örneğin fibromiyalji hastaları için önerilen temel egzersizlerden biridir.
Bu noktada, denize düştüğünüzde su üzerinde kalmanın tek yolunun yüzmek olmadığını da söylememiz gerekir. Su yüzeyinde sırtüstü şekilde kalmanızı veya suda kafanız suyun dışında olacak şekilde dikey pozisyonda durabilmenizi sağlayan teknikler vardır.
Son olarak yüzmeyi öğrenmek, yaşınızdan bağımsız, oldukça kolaydır. Birkaç saat içinde bile temel konularda uzmanlaşabilirsiniz. Özellikle birebir eğitim alıyorsanız. Ancak suda tamamen rahat hissetmeniz için daha ciddi bir pratik süreci gerekir.
Yüzme Bilmeyenler İçin Tekne Turu Tüyoları
Yüzme bilmeyenler için tekne turu rehberimizi, Antalya Adrasan denizindeki sayısız tekne turumuzdan edindiğimiz tecrübe ve bilgiler ışığında hazırladık. Açık deniz macerasının hiç kimse için korkutucu bir hayal olmasını istemiyoruz. Bu keyifli ve eğlenceli deneyimi, isteyen herkes yaşayabilmeli!
Yüzme bilmeyenler için tekne turu tüyoları:
- Her zaman can yeleği giyinin
- Denize düşme riskinizi sıfırlayın
- Güvenlik talimatlarını dikkatle dinleyin
- Tur seçimine özen gösterin
- Hazırlığınızı iyi yapın
Teknede güvende kalmanızı ve suda eğlenmenizi sağlayacak temel güvenlik önlemleri, yüzmeyi bilmeseniz bile günü keyifli geçirmenizi sağlar. Evet, tekneye binmek için yüzebilmenize gerek yoktur ancak beklenmedik bir şeyin ne zaman gerçekleşeceğini asla bilemezsiniz. Temel önlemlerin neler olduğunu bilmeniz gereken yer, tam da burasıdır.
1- Her Zaman Can Yeleği Giyinin
Yüzme bilmeyen herkes, can yeleğini gezi boyunca giymelidir. Çünkü güvenlik her şeyden -özellikle de gururdan- önemlidir. Fiziksel veya zihinsel engelli, yaşlı, bebek, çocuk ya da yüzme becerisi başlangıç seviyesinde olan yolcuların her durumda can yeleği giymesi en güvenli seyahat tüyosudur.
Teknelerin can yeleği ve can simidi bulundurması zorunlu. Ancak bedeninize tam oturan ve size konforlu hissettiren kendi can yeleğinizi de edinebilirsiniz. Tekne gezisi için can yeleği satın almanız da gerekmez, günübirlik kiralayabilirsiniz.
Can yeleği, suda batmamanızı sağlar. Olumsuz bir durumda -çırpınarak çok fazla su yutmamak için- panik yapmadan, sakince ve öylece durabilirsiniz. Tamamen güvende olacaksınız.
Lütfen günün keyfini çıkarın, eve pişmanlıklarla dönmeyin!
- Başkaları ne der,
- Dışarıdan nasıl görünüyorum,
- Rezil olur muyum,
- Yanımdakileri utandırıyor muyum,
- Yüzemiyorum diye bana gülüyorlar mı gibi duygulardan acilen kurtulun!
Çünkü muhtemelen eşsiz koyları ziyaret edip, çok farklı özelliklerdeki suları keşfedeceksiniz. En azından Adrasan koyları öyle 😊
Sırf yüzmeyi bilmediğiniz için gittiğiniz yerlerden, unutulmaz deneyimler yaşamadan dönmemelisiniz. Can yeleği, kolluklar ya da can simidi gibi ekipmanlar hizmetinizde. Hepsinden özgürce faydalanın!
2- Denize Düşme Riskinizi Sıfırlayın
Yüzme bilmeyenler için tekne turu macerası, gerçekten korkutucu görünebilir. Kendinizi daha güvende hissetmeniz için tekne seyir halindeyken kenarlara yaklaşmamaya çalışabilirsiniz. Böylelikle olası denize düşme riskini minimuma indirebilirsiniz. Denize açılacağınız turu seçerken, etrafında güvenlik ağları olan tekneleri de tercih edebilirsiniz.
3- Güvenlik Talimatlarını Dikkatle Dinleyin
Tekneyle denize açılmanın kuralları vardır. Bu nedenle ister yüzmeyi bilin ister bilmeyin ister deneyimli olun ister olmayın tüm güvenlik talimatlarına uymanız gerekir. Tura çıkmadan önce güvenlik talimatları hakkında bilgi almalısınız.
- Birinin denize düşmesi gibi durumlarda,
- Hava değişimlerinde,
- Arıza söz konusu olduğunda veya
- Diğer acil durumlarda yapılacaklara dair güvenlik prosedürlerini bilmek sizi olasılıklara hazırlar.
Ek olarak, aniden gelişen durumlarda ne yapmanız gerektiğini bildiğiniz için psikolojik olarak daha güvende hissedersiniz. Deniz seyahatine farklı ülkede çıkıyorsanız, sizden nelerin beklendiğini öğrenmek için yerel yasalar hakkında bilgi istemelisiniz.
Güvenlik, tekne ekibi için bir numaralı önceliktir, sizin için de bir numaralı öncelik olmalıdır.
4- Tur Seçimine Özen Gösterin
Yüzme bilmeyenlerin tekne turu korkusu hafife alınmamalıdır. Çünkü açık denizde olmak isteyen herkesin, iyi bir gün geçirebilmesi için öncelikle psikolojik olarak güvende hissetmesi gerekir. Bu nedenle eğer ilk kez mavi tura çıkacaksanız ve ciddi korkularla boğuşuyorsanız, tur seçimine çok daha hassas yaklaşmalısınız. Sunulan paket içeriğinden ziyade, teknenin niteliği öncelikli konu olmalıdır.
Psikolojik konforunuz için sıkı bir araştırma yaparak, güven konusunda sınıfı geçmiş bir kaptanla yola çıkmalısınız. Kendinizi emin ellerde hissetmeniz, korkularınız olsa bile güven duymanıza çok yardımcı olur.
Bir kaptanın öncelikle sağduyu sahibi olması gerekir. Çünkü açık denizde -her açıdan- şartlar hızlı değişebilir ve değişime aynı hızla uyum sağlamak önemlidir.
Tur seçimi yaparken,
- Google Haritalar ve Tripadvisor gibi sitelerdeki yorumları inceleyebilirsiniz.
- Mürettebatla doğrudan görüşerek, güvenlik önlemleri hakkında bilgi istemelisiniz.
- Farklı bir ülkede tura çıkacaksanız, ülkenin denizcilik prosedürlerine göz atmak son derece faydalıdır. Böylelikle edindiğiniz bilgileri, temel kaynakla karşılaştırabilirsiniz.
5- Hazırlığınızı İyi Yapın
Denize açılırken nasıl bir hazırlık yapmanız gerektiğini öğrenmek ve çantanızı bu doğrultuda hazırlamak, size psikolojik üstünlük sağlayacaktır.
Gün boyunca ihtiyaç duyabileceğiniz ve size daha konforlu hissettirecek şeylerin yanınızda olacağını bilmek iyidir. İhtiyacınız olabilecek her şeyi kontrol edip düzenlediğinizde, aslında önemli bir adımı tamamlamış olursunuz. Bir nevi beyninizi kandırmak gibi düşünebilirsiniz.
İçerik önerisi: Tekne turuna giderken alınması gerekenler neler?
Koray Kaptan’la Akdeniz’e Açılmak
Yüzme bilmeyenlerin açık denizde, havadaki tuzlu su kokusu eşliğinde dalgaların dingin sesini dinlemesini kolaylaştıracak önerilerimizi sıraladık. Şimdi de Antalya’nın en güzel beldelerinden biri olan Adrasan’daki tekne turları hakkında bilgi vermek isteriz.
Koray Kaptan liderliğinde, Durusu ile Adrasan’ın en güzel koylarına geziler düzenliyoruz.
- Suluada turu ile Akdeniz’de Maldivler deneyimi yaşayabilirsiniz.
- Koylar turu ile pek çoğuna karadan ulaşım olmayan eşsiz koyları keşfedebilirsiniz.
- Özel tur seçeneği ile kendi turunuzu planlayabilirsiniz.
- Mehtap turu ile Adrasan’ın bir de gecesini yaşayabilirsiniz.
- Balık avı turu ile balıkçılık faaliyetlerinin çok popüler olduğu beldemizde keyifli ve doyurucu bir gün geçirebilirsiniz.
Yolunuz Antalya’ya düşer ve Koray Kaptan’la denize açılmak isterseniz, rezervasyon ve bilgi için 0506 528 8099 numarasını arayarak doğrudan kaptanımızla iletişim kurabilirsiniz. Veya aşağıdaki WhatsApp iletişim hattı bağlantısına tıklayarak yazabilirsiniz. Sitemizi, tarayıcınızın yer imlerine kaydederek bir sonraki Antalya tatilinizde bize kolayca ulaşabilirsiniz.
Yüzme bilmeyenler için tekne turu rehberini, ihtiyacı olduğunu düşündüğünüz herkese ulaştırmanızı rica ediyoruz. Çünkü kalabalık sahilden en iyi kaçış planı, şüpheye yer olmaksızın, tekneyle açılmaktır!
Özenle hazırladığımız yüzme bilmeyenler için tekne turu tüyoları ile umuyoruz ki sizi mavi tura çıkmaya cesaretlendirebilmişizdir…
Keşfettiklerinizi takipçilerinizle de paylaşmak ister misiniz?