Adrasan Korsan Koyu
Bir zamanlar korsanların sığınağı, şimdilerde ise kampçıların gözde mekânı Antalya Korsan Koyu nasıl bir yer?
Merhaba sevgili gezginler!
Ülkemizin turizm cennetlerinden Antalya’nın güzelliklerini tam olarak keşfetmek için Adrasan’ın mutlaka görülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü Adrasan, Akdeniz’in en güzel koylarından birçoğuna ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri de popülaritesi her geçen gün artan Korsan Koyu.
Berrak ve tertemiz deniz, hareketli sualtı yaşamı, kokusuyla büyüleyen çam ağaçları, macera dolu Likya yolu, yamaç paraşütü, trekking, tarihi yapılar, her daim cıvıl cıvıl plaj, kampçılık kültürü… Adrasan Korsan Koyu, seyahat rotanıza eklemeniz gereken en canlı destinasyonlardan biri. Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği bu heyecanlı bölge, misafirlerinde unutulmaz anılar bırakıyor.
Konum avantajı dolayısıyla maceracıların ve gezginlerin uğrak noktasına dönüşen Korsan Koyu, Akdeniz kıyıları arasında belki de en hareketli olanı diyebiliriz. Biz de misafirlerimize beldemizin bu büyüleyici noktalarını tanıtmaktan mutluluk duyuyoruz.
Durusu ekibi olarak, Adrasan’a gelmeyi planlayan doğaseverler, kampçılar ve gezginler için kapsamlı bir Kumluca Korsan Koyu rehberi hazırladık.
Hazırsanız, keşfe çıkıyoruz!
Soru-Cevap: Hızlandırılmış Korsan Koyu Rehberi
Arkası alabildiğine çam ağacı, etrafı rengarenk ve çeşit çeşit çiçek, önü uçsuz bucaksız Akdeniz! O halde Korsan Koyu nasıl bir yer, koya nasıl gidilir, denizi ve plajı nasıl, konaklama olanakları neler, kamp yapılır mı gibi merak ettiğiniz soruları hızlıca cevaplandıralım.
Korsan Koyu Nerede?
İki tepe arasında küçük bir alan olan Korsan Koyu, Antalya’nın Kumluca ilçesindedir. Koy, Adrasan ve Olimpos arasında kalan bölgede, Karaöz Plajı’na 3 km mesafede ve ünlü Gelidonya Feneri’ne de oldukça yakındır.
Ulaşım kolaylığı, merkezi noktalara yakınlık, yerleşim olması gibi sebeplerle diğer pek çok koya göre daha canlıdır.
Korsan Koyu’na Nasıl Gidilir?
Korsan Koyu’na hem kara hem de deniz yoluyla gidilebilir. Kara yoluyla Adrasan’ın merkezinden yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüş mesafesindedir. Görece dik bir patika diyebileceğimiz rota boyunca etkileyici manzaralar size eşlik eder. Fakat biraz yorucu olacağını söylemeliyiz.
Antalya Korsan Koyu, yürüyerek ulaşımı seçenler için enfes bir doğa yürüyüşü deneyimidir. Yürüyüş rotası boyunca ağaçların altında dinlenip, manzaranın tadını çıkarabilir; kendi tempo ve ritminizde doğayla buluşabilirsiniz. Aynı zamanda etraftaki tarihi yapılara da yakından bakma fırsatınız olur.
Korsan Koyu’na keyifli bir deniz yolculuğuyla gitmek isterseniz, Adrasan Limanı’ndan kalkan turistik tekne turları veya balıkçı tekneleriyle gidebilirsiniz. Bu ulaşım seçeneklerinin her ikisi de kendine göre ayrı keyiftedir. Ancak tekne turuyla giderseniz, aynı gün içerisinde Akseki, Ceneviz ve Sazak gibi birkaç farklı yeri de görme şansınız olur.
Durusu’nun koylar turuna rezervasyon yaptırarak Adrasan-Olimpos arasında kalan bölgedeki en güzel durak noktalarını ziyaret edebilirsiniz.
Özel aracınızla gidecekseniz yol bir miktar zorlu olabilir. Adrasan, Antalya’ya otomobille yaklaşık 2 buçuk saat uzaklıktadır. Otobandan Belen Kavşağı istikametinde ilerlerken yolculuk, dar ve topraklı bir yoldan devam eder.
Adı Nereden Geliyor?
Çoban Limanı olarak da bilinen Antalya Korsan Koyu, geçmişte korsanların sığınak olarak kullandığı bölgelerden biriydi. Hem hikâyesi hem de antik dönemlere kadar uzanan tarihi kalıntıları dolayısıyla bu isimle anılmaktadır.
Neden Korsanların Sığınağıydı?
Akdeniz tarihinin önemli bir kısmı, denizciler ve korsanlarla ilgilidir. Antik dönemlerden Bizans İmparatorluğu’na oradan Osmanlı’ya kadar bölgenin yerel dinamikleri, hep denizcilerin ve korsanların varlığıyla şekillenir. Çünkü Akdeniz, her dönemde önemli bir ticaret güzergahı olmuştur.
Akdeniz kıyılarını korsanların için elverişli kılansa çok sayıda kıyı ve adanın varlığıdır. Bu korunaklı alanlar sayesinde, korsanlar saklanıp ticaret gemilerine pusu kurabilmiştir. Ayrıca bölgede çok sayıda mağara da bulunmaktadır.
Antalya Korsan Koyu, doğal bir biçimde korunaklı olan konumu sayesinde gizlenmek için ideal olduğu gibi, açık denizi izleyip saldırı olasılıklarını takip edebilme açısından da elverişlidir.
Korsan Koyu Nasıl Popüler Oldu?
Korsan Koyu, karadan erişilebilirlik açısından avantajlı ve pek çok merkezi noktaya da yakındır. Adrasan Plajı, Karaöz Plajı, Olympos Antik Kenti ve Gelidonya Feneri gibi dikkat çekici noktalara olan yakınlığı popülaritesindeki önemli bir faktör. Ancak asıl popülerleşme süreci, koyda tatlı su kaynağı olduğu keşfedilince başladı diyebiliriz.
Tatlı su kaynağının varlığı, bölgeyi kamp yapmak için çok elverişli bir konuma getirdi. Popülaritesi arttıkça da civarında pek çok ticari faaliyet şekillenmeye başladı. Büfeler, kafeler, restoranlar, butik oteller, bungalov evler, kamping alanları gibi çeşitli ihtiyaçlara yönelik işletmeleri rahatlıkla bulabilirsiniz. Zaten Adrasan merkeze yürüyerek yarım saat uzaklıkta olması da ihtiyaçlarınızı tedarik edebilmeniz açısından epey konforludur.
Adrasan Korsan Koyu, aynı zamanda Likya yürüyüş yolu güzergahında yer almaktadır. Likya Yolu rotasındaki nadir tatlı su kaynağına sahip durak noktalarından biridir. Bu nedenle de Likya Yolu macerasına çıkan yürüyüşçülerin mutlaka uğradığı bir yerdir.
Sonuç olarak son dönemlerde, özellikle kampçılar başta olmak üzere günübirlik tatilcilerin de en çok ilgilendiği ve merak ettiği lokasyonlardan birine dönüştü.
Adrasan Korsan Koyu Nasıl Bir Yer?
Kumluca Korsan Koyu;
- Tertemiz ve berrak denizi,
- Zengin sualtı yaşamı,
- Civardaki heyecan verici çok sayıda mağaranın varlığı,
- Çam ormanlarıyla çevrili yapısı,
- Her mevsim çeşit çeşit ve rengarenk bitki örtüsü ile doğa harikası bir yerdir.
Bölgeyi özel bir deneyime dönüştüren en önemli özelliği, yılın hemen hemen her zamanı cıvıl cıvıl olmasıdır. Ayrıca biyolojik çeşitlilik açısından da önemli ve korunması gereken bir bölgedir. Zengin bitki örtüsü sayesinde, ziyaretçilerine her mevsim farklı bir görsel şölen sunar.
Dalış İçin Uygun mu?
Evet, Korsan Koyu Adrasan’da dalış yapmak için en heyecan verici noktalardan biridir. Amatör veya profesyonel ekipmanlarla geniş bir bölgede dalış aktivitelerine katılabilirsiniz.
Günübirlik tekne turuna çıkıyorsanız yanınıza mutlaka deniz gözlüğü ve şnorkel gibi ekipmanlar da almalısınız. Daha önce dalış deneyiminiz olmasa bile şnorkelle kısa dalışlar yaparak, sadece karadaki değil sualtındaki eşsiz dünyaya da tanık olabilirsiniz.
Ücretli mi?
Korsan Koyu tamamen ücretsiz bir halk plajıdır. Kendi çadırınızla kamp yapabilirsiniz. Ek olarak civarda çok sayıda ücretli konaklama imkânı da bulunmaktadır.
Korsan Koyu Denizi Nasıl?
Korsan Koyu denizi, çoğunlukla, günün her saati “çarşaf” gibidir. Tertemiz, dalgasız, rüzgârsız, serin ve sakin deniz, aynı zamanda kristal berraklığındadır. Derinlik seviyesi düşük ve sualtında görkemli bir yaşam vardır. Civarda yüzerken balıklar, kaplumbağalar, rengarenk mercanlar ve başka birçok deniz canlısıyla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca keşfetmenin heyecan verici olduğu sualtı mağaralarına da ev sahipliği yapar.
Burada çam ağaçlarının kokusuyla tertemiz denizin kokusu birbirine karışır.
Korsan Koyu Plajı Nasıl?
Korsan Koyu plajı, görece küçük bir alan olmasına rağmen, doğal güzellikleriyle göz kamaştırır. Zengin bitki örtüsü, plaj deneyiminizi görsel bir şölenle taçlandırır. Ancak plaj ağırlıklı olarak taşlık yapılıdır. Bu nedenle yanınızda uygun ayakkabılar olması konfor açısından avantajlıdır. Plaj ücretsizdir.
Ne Zaman Gidilmeli?
Bu tamamen beklentilerinize ve isteklerinize bağlı diyebiliriz. Yılın her mevsimi farklı bir amaç doğrultusunda bölgeyi ziyaret edebilirsiniz.
- Yaz: Haziran, temmuz ve ağustos ayları; yüzmek ve güneşlenmek başta olmak üzere kamp, doğa yürüyüşleri, tarih ve kültür gezileri için uygundur.
- Bahar: Nisan ve mayıs ile eylül ve ekim aylarında, deniz hâlâ -kişiye göre değişmekle birlikte- yüzmek için uygun sıcaklıkta olabilir. Bahar ayları; yürüyüş, yamaç paraşütü, kamp, tarih ve kültür gezileri, snorkeling ve çeşitli su sporları için uygundur.
- Kış: Kasım, aralık, ocak, şubat ve mart ayları, yağışların artmasıyla birlikte sıcaklığın da düştüğü zamanlardır. Kısa doğa yürüyüşleri, tarih ve kültür gezileri ve doğayı keşfetme amaçlarıyla ziyaret edilebilir.
Nerede Kalınır?
Bölgede konaklama için oldukça geniş bir çeşitlilik vardır. Karaöz veya Adrasan’daki butik oteller, bungalov evler, ücretli kamping alanları veya kendi çadırınızla kamp yapma olanakları değerlendirebileceğiniz seçenekler arasındadır.
Korsan Koyu’nda Kamp Yapılır mı?
Evet, Adrasan Korsan Koyu kamp yapmak için çok elverişli şartlara sahiptir. Zaten yılın büyük bir çoğunluğunda kampçılar tarafından ziyaret edilir. Ayrıca kamp kültürü açısından da harika bir yerdir. Bölgeye vardığınızda yardımcı olmaya hazır pek çok kampçıyla tanışıp keyifli bir tatil geçirebilirsiniz.
Bölgede kamp için ihtiyacınız olan her şey bulunur. Duş, tuvalet, büfe, restoran gibi çeşitli ihtiyaçlarınıza cevap verecek işletmeler vardır. Hem karadan hem denizden ulaşım olanakları çok kolay olduğu için acil durumlarda hızlı bir şekilde hareket edebilirsiniz. Ücretsiz kamp alanına ek olarak, ücretli bir kamp alanı da hizmet vermektedir.
Tabii zorlu doğa kampçılığıyla ilgileniyorsanız, burası sizin için bir miktar çerez gibi kalabilir. Tekne turlarının uğrak noktası olduğu için buradaki kamp deneyiminizin ardından, civardaki daha zorlu kamp alanlarına da kolayca gidebilirsiniz. Akseki Koyu, tatlı su kaynağı bulunmaması ve ıssız olması dolayısıyla epey zorludur ancak Ceneviz Koyu bu açıdan daha ideal olabilir. Etrafında ışık kaynağı olmaması, çok az da olsa yerleşim bulunması zorluk seviyesini orta düzeyde tutar diyebiliriz.
Koyda Yapılabilecek Aktiviteler Neler?
- Yüksek düzeyde şeffaf denizde keyifle yüzebilirsiniz.
- Dalış yapabilir, sualtı yaşamını gözlemleyebilirsiniz.
- Büyüleyici güzellikteki çam ormanında yürüyüş yapabilirsiniz.
- Konforlu koşullarda kamp yapabilirsiniz.
- Gittiğiniz döneme göre adaçayı, kekik veya papatya toplayabilirsiniz.
- Yılın hemen hemen her zamanı yeni insanlarla tanışabilirsiniz.
- Doğayla iç içe piknik yapabilirsiniz.
- Civardaki mağaraları keşfedebilirsiniz.
- İlginç fotoğraflar çekebilirsiniz.
- Sualtı kamerası edinerek, kendi deniz yaşamı belgeselinizi çekebilirsiniz.
- Etraftaki tarihi yapıları inceleyebilirsiniz.
- Yamaç paraşütü aktivitelerine katılabilirsiniz.
- Profesyonel tüplü dalış yapabilirsiniz.
Adrasan Korsan Koyu Tekne Turu Var mı?
Evet, Adrasan’dan Korsan Koyu’na giden tekne turu var. Durusu’nun koylar tekne turu seçeneğiyle Korsan Koyu’nu ziyaret edebilirsiniz. Tur rotası, bölgenin en heyecan verici özel noktalarını içerir. Akseki Koyu, Fosforlu Mağara, Ceneviz Koyu ve Sazak Koyu, aynı gün içinde keşfedebileceğiniz diğer Akdeniz kıyılarıdır.
Rota, hızlandırılmış bir program gibi görünse de her noktanın keyfini çıkararak limana döndüğümüzü bilmelisiniz. Beldemizin en popüler ve en çok talep göre turu Suluada rotası olduğu için koylar rotası her zaman denk gelmeyebilir. Öncesinde rezervasyon yaptırarak macerayı garantileyebilirsiniz.
Turlarımız hakkında detaylı bilgiye ve hizmetlerimize Adrasan tekne turu fiyatları sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz. Kaptanımızla 0506 528 8099 numarasını arayarak doğrudan iletişime geçebilir ve rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Tatilinizi güney sahillerinde geçirmek istiyor ancak kalabalıktan endişe duyuyorsanız, Adrasan koyları arasından en sakin ve hatta ıssız olanlarını ziyaret edebilirsiniz. Koray Kaptan’la birlikte özel tekne turu rotası çizerek, sadece istediğiniz kıyılara yolculuk yapabilirsiniz.
Keşif: Diğer Harika Koylarımız
Önemli Bir Rica
Antalya Korsan Koyu, her açıdan korunması gereken önemli bir değer. Sürdürülebilir turizm ilkeleri paralelinde, bölgedeki canlı yaşamını ve doğal güzellikleri korumalı ve yaşatmalıyız. Gelecek nesillerin de bu birikimden faydalanabilmesi, bugünkü sorumluluklarımızı yerine getirmemizle mümkün olabilir. Hep birlikte bölgenin doğal yapısına saygı göstererek, tüm bu güzelliklerin tadını çevreyi kirletmeden çıkarmalıyız.
İş birliğiniz için teşekkür ederiz.
Neden Korsan Koyu’nu mutlaka görmeniz gerektiğini anlatmaya çalıştığımız rehber içeriğimiz ile umuyoruz ki sizi Adrasan’a gelmeye ikna edebilmişizdir. Adrasan Korsan Koyu tekne turu için yerinizi ayırtın, bu yaz Akdeniz’e birlikte açılalım.
Keşfettiklerinizi takipçilerinizle de paylaşmak ister misiniz?